KRIJG JE EERDER BLESSURES OP KUNSTGRAS?
Blessures zijn ontzettend vervelend en komen helaas veel voor in het voetbal. Voetbal staat in Nederland op nummer één als het gaat om blessures. “Kan het door het kunstgras komen?” is dan een veelgehoorde vraag van voetballers, trainers en ouders. De jeugd van nu traint en speelt tenslotte bijna alleen nog maar op de kunstmatige groene graszoden ‘ingezaaid’ met - de tot voor kort - beruchte zwarte korrels. En steeds meer voetbalclubs leggen kunstgrasvelden aan om ook in de herfst en winter over bespeelbare velden te kunnen beschikken. Zou het dan toch aan het kunstgras liggen?
Onlangs maakte Veiligheid NL – de organisatie die de blessures in Nederland registreerd – bekend dat we in 2018 ruim vijf miljoen blessures opliepen. Een kwart van deze blessures liep men op in het (veld)voetbal. Daarna volgen fitness en hardlopen. Ondanks dat dit veel geld kost, levert sporten altijd nog meer op dan het kost. De gezondheidswinst wint nog altijd met ruime cijfers!
Niet méér blessures, zelfs minder zware blessures
Hoe zit het met de blessures op kunstgras? Hoogleraar sportgeneeskunde Frank Backx deed onderzoek naar samenhang tussen blessures en de ondergrond. En wat blijkt: kunstgras zorgt niet voor méér blessures dan natuurgras. Dat wordt bevestigd door onderzoek van de UEFA. Sportarts Jan Ekstrand concludeerde: er komen evenveel blessures voor op kunstgras als op natuurgras.
Uit het onderzoek van Ekstrand kwam ook iets opvallends naar voren. De meest ernstige blessure – die van de voorste kruisband ruptuur – komt op natuurgras namelijk meer voor dan op kunstgras. De revalidatie na dit soort ongevallen duren vaak een jaar. Ook komen hamstringblessures vaker voor op de natuurlijke variant. De enkel heeft het op kunsgras juist zwaarder te verduren.
Spelers hebben duidelijke voorkeur
Spelersvakbond FIFpro vraagt hun leden vaak naar de mening over kunstgras. Volgens hen wordt natuurgras altijd veruit meer gewaardeerd dan de rubberen korrels.
Bij de jeugd kun je hier wel je vraagtekens bij zetten. Zij zijn tenslotte opgegroeid met kunstgras. En het menselijk lichaam past zich aan, aan zijn functie. Net zoals met krachttraining: wil je dat een spier groter wordt, train je hem met steeds zwaardere gewichten. De spier zal zo groter worden. Zo kan dat ook werken met ondergrond: als je daar keer op keer op speelt zal het lichaam zich daarop aanpassen. Het is dus maar de vraag waar de jeugd de voorkeur aan geeft: gras of kunstgras?
Veel doen, terwijl je weinig aan kan
Op basis van onderzoek kunnen we stellen dat kunstgras niet de boosdoener is. Trainingsopbouw en trainingsintensiteit lijken een oorzaak te spelen in het ontstaan van blessures. En zeker bij de start van het seizoen. Bij Sportfysio Nieuwerkerk zagen ze veel blessures bij de seizoensstart. Kevin Neleman legt uit: ,,De seizoensstart is de meest gevoelige periode. Dat komt doordat we tijdens de vakantieperiode minder actief zijn. Logisch ook, en zelfs goed voor het lichaam. Het is niet alleen fysiek, maar ook mentaal een rustmoment. Het lichaam kan namelijk niet altijd continue op “aan” staan. Het nadeel is vaak dat we doorslaan in ‘niks doen’, ‘lekker op het strand liggen’ en genieten van eten en drinken. Dat maakt ons lichaam minder weerbaar. Spierkracht neemt af, pezen worden minder sterk en gewrichten minder stabiel. Wanneer we weer vol enthousiasme starten met de trainingen, dan liggen blessures op de loer.”
Wat kunnen we eraan doen?
Naast periodisering – het bewust doceren van intensiteit en trainingsvolume – kunnen een warming-up en krachttraining helpen bij blessurepreventie. Om de prestaties te verbeteren, is er in het voetbal nog meer winst te halen. Het hedendaagse voetbal is sneller en fysieker dan 20 jaar geleden. Daarvoor zouden voetballers meer moeten doen dan alleen maar trainen. Denk aan uitgebalanceerde voeding, verantwoord drankgebruik, voldoende ontspanning, enzovoort. Dit geldt zeker voor de professionele voetballers. Maar dit seipelt ook langzaam door naar de andere niveaus. Om bij te blijven óf jezelf meer te ontwikkelen wordt er dus steeds meer van een voetballer gevraagd.
Conclusie: we mogen het kunstgras niet de schuld geven. We moeten het mogelijk meer zoeken in andere aspecten, zoals periodisering, warming-up, krachttraining, etc.
Comentarios